Schrijvend ontdekken

Welkom bij mijn schrijfactiviteiten. In het Schrijfhuis in Gassel, in een klooster of boerderij of online. Hieronder mijn open aanbod voor het najaar van 2021. Met een mooie gastworkshop Liedteksten schrijven.

Schrijfvakanties


Workshops en schrijfdagen


Cursussen


Voor trainers, coaches, begeleiders en andere professionals

Schrijfreizen, opdrachten via e-mail


Schrijfvakanties

vrijdag 17 december t/m zondag 19 december 2021
Weekend Open vensters in klooster Huissen
Schrijven over je leven
Huissen

In deze cursus zet je schrijvend vensters open. Je schrijft over jouw leven, over gebeurtenissen, mensen en ervaringen die je gemaakt hebben tot wie je nu bent. Schrijvend de kern van je levensverhaal zichtbaar en voelbaar maken. Inspirerende oefeningen nodigen je uit daar dit weekend aan te werken. Je hoeft de teksten niet te bedenken. Ze vallen je toe door de oefeningen, in een samenspel tussen beelden en woorden, verleden en heden. Er is ruimte voor ieders unieke verhaal. De witregels van het kloosterleven vormen stiltes tussen de gedeelde verhalen.
Uitgebreide informatie – met dagprogramma – op de site van Klooster Huissen. Ook de aanmelding loopt via het klooster. Voor informatie kun je uiteraard contact met me opnemen.


dinsdag 17 mei t/m zondag 22 mei 2022
Schrijfweek in Lochem
Schrijfprogramma, coaching, inspiratie
Lochem, 825 euro

Een week om te werken aan je gedichten, korte verhalen, je boek. Ontdekken wat je werkelijk wilt schrijven, je eigen stijl verder ontwikkelen, je manuscript laten groeien. Na deze week kijk en schrijf je anders. Door mijn vragen, oefeningen en coaching, ook door samen te zijn met andere mensen die niet zonder schrijven kunnen of willen.

Lees meer over de opzet van dit programma: Infoblad schrijfweek. De kosten van de week zijn 825 euro; dat is inclusief overnachtingen, eten en drinken, schrijfworkshops en coaching. Inschrijven kan via e-mail. Laat het weten als je vragen hebt.


nieuwe data 2022 volgen
Weekend ‘Puur Poëzie’ in klooster Huissen
Huissen

De werkelijkheid laat zich niet vangen in taal. In elke poging raak je iets kwijt, tot je voorbij de taal gaat en de poëzie ontdekt. In gedichten vind je taal om jezelf en de wereld om je heen beter te begrijpen. Of jezelf in die wereld. Tijdens dit weekend schrijf je gedichten over thema’s die je raken. Het is ook mogelijk delen van je eigen levensverhaal in poëzie te vangen. Is het tijd om inspiratie op te doen, tips te krijgen, veel te schrijven, plezier in taal te (her)vinden en de resultaten te delen? Welkom bij Puur poëzie: mag ik je omarmen?
Uitgebreide informatie – met dagprogramma – op de site van Klooster Huissen. Ook de aanmelding loopt via het klooster. Voor informatie kun je uiteraard contact met me opnemen.


Workshops en schrijfdagen

zondag 14 november, 28 november en 12 december 2021
Liedteksten schrijven
3-daagse workshop
Docent Yke Schotanus
Schrijfhuis Gassel, 11.00 – 16.00 uur
150 euro

Een tekst maken die gezongen (of gerapt) kan worden, hoe doe je dat? Waar moet je rekening mee houden? Hoe belangrijk is rijm? Deze vragen komen allemaal aan de orde in deze drie zondagen. We doen ervaring op met beproefde strategieën om op ideeën te komen, vragen ons af wanneer er een refrein nodig is en wat daar dan in moet, spelen met klank en ritme en  luisteren naar voorbeelden. Of er ook gezongen gaat worden? Het zou zo maar kunnen, maar het hoeft niet. Je hoeft geen zanger of componist te zijn om een goede liedtekst te kunnen schrijven. Voor deelname aan deze workshop is ook geen bijzondere schrijfervaring of muzieksmaak nodig. Yke zal iedereen in zijn eigen genre en op zijn eigen niveau verder te helpen.

Yke Schotanus is schrijfdocent, singer songwriter en onderzoeker. Hij schreef onder andere de schrijfboeken Song en liedteksten schrijven: van cabaret tot rock en Dichten doe je zo, verschillende workshops liedteksten schrijven voor Schrijven Magazine, artikelen over liedteksten voor De poëziekrant en een proefschrift over de manier waarop mensen liedteksten verwerken.
De prijs van 150 euro is inclusief koffie en thee. Deelnemers nemen hun eigen lunch mee. Aanmelden kan rechtstreeks bij Yke. Stuur een e-mail naar schotschrift.teksten@planet.nl, onder vermelding van naam adres en telefoonnummer.


vrijdag 10 december 2021 (VOL)
vrijdag 7 januari 2022 (VOL)
vrijdag 14 januari 2022 (nog 5 plaatsen)
Licht op 2022
1-daagse workshop/belevenis
Schrijfhuis Gassel, 10.00 – 16.30 uur
85 euro

Op deze dag schijn je schrijvend je licht op 2022. Je ontdekt wat voor jou van waarde is, wat je vast wilt houden en wat je los wilt laten. Een schrijfdag die richting geeft en waar je nog minstens een jaar lang plezier van hebt. Schrijvend maak je kennis met het jaar dat voor je ligt. De dag is gevuld met gevarieerde schrijfoefeningen die o.a. dromen, beren, patronen en kansen aan het licht brengen. Het programma is in het Schrijfhuis in Gassel, gemeente Grave. De dag duurt van 10.00 tot 16.30 uur. De kosten van de dag zijn 85 euro; dat is inclusief materiaal, lunch en btw. Inschrijven kan via e-mail, met vermelding van de datum en jouw gegevens. Het maximum aantal deelnemers per dag is acht. Laat het weten als je vragen hebt over de dag.


dinsdag 16 augustus t/m vrijdag 19 augustus 2022
Zomerse schrijfvierdaagse
Per dag te boeken
Schrijfhuis Gassel, 10.00 – 17.00 uur
90 euro per dag, korting bij meer dagen

Augustus is de oogstmaand. Dat geldt voor schrijven net zo goed als voor fruit. Van dinsdag 16 augustus t/m vrijdag 19 augustus verzorg ik in het schrijfhuis in Gassel vier mooie schrijfdagen op rij. Over creativiteit, over het schrijven van poëzie, het schrijven van een verhaal en het maken van een boek of bundel. Je kunt je inschrijven voor het geheel, één dag meedoen of je eigen combinatie kiezen. Voor mensen die al eerder meededen, uiteraard met mooie nieuwe opdrachten.

Werkwijze
Op alle dagen krijg je inspirerende opdrachten en praktische tips. Dit leidt tot een verfijning van je kijken en je schrijven. We werken steeds van 10.00 tot 17.00 uur, in afwisselende werkvormen en ook met vrije ruimte om te schrijven. Vanaf 16.00 uur laten we de teugels vieren. We presenteren elkaar iets van waarde dat op die dag ontstaan is. Een verhaal, een fragment, een flaptekst. Altijd iets wat die dag geschreven is. Het schrijfhuis is in het buitengebied van Gassel. Binnen is ruimte voor tien deelnemers. Buiten zijn verspreid over het terrein meerdere zitjes waar je kunt schrijven.

Losse dag of combinatie?
Dinsdag 16 augustus 2021: Creativiteit, alles is er al
Woensdag 17 augustus 2021: Poëzie, op de maat van het ogenblik
Donderdag 18 augustus 2021: Verhaal, orde scheppen met verbeeldingskracht
Vrijdag 19 augustus 2021: Een boek, met jouw naam erop

Kosten
De prijs is afhankelijk van het aantal dagen waarvoor je je inschrijft. Deelname aan één dag kost 90 euro, deelname aan vier dagen kost 300 euro. Btw, materiaal en een lekkere vegetarische lunch zijn bij de prijs inbegrepen. Per dag kunnen maximaal tien mensen meedoen. Lees meer over programma, kosten en aanmelden op het informatieblad van deze schrijfvierdaagse. Aanmelden kan via e-mail: info@mbcommunicatie.nl. Neem gerust contact op als je meer wilt weten of wilt overleggen of deze dagen bij je passen.


doorlopend programma
Schrijftijd, maandelijkse schrijfbijeenkomst

Schrijftijd staat voor maandelijkse losse bijeenkomsten voor mensen die graag schrijven. Elke bijeenkomst is gevuld met een reeks inspirerende schrijfoefeningen bij een thema. Met ruimte om teksten te delen en elkaar te ontmoeten.

Wanneer: dinsdagochtenden van 10.00 – 12.00 uur, data voor 2022 volgen.
Locatie: Schrijfhuis in Gassel (Grave)
Prijs: 15 euro per losse bijeenkomst
Aanmelden vooraf per bijeenkomst via e-mail.

Voor Schrijftijd heb ik een aparte uitnodiging waarin ik een week voor de bijeenkomst iets over het thema vertel. Laat het per e-mail weten als je op de verzendlijst wilt.


nieuwe datum voorjaar 2022 volgt, voor groep(je) ook op verzoek
Inspiratiedag paard en pen
1-daagse workshop/belevenis
Gassel, Tussen de paarden, 10.00 – 16.00 uur
125 euro

Tot welke gedachten en woorden inspireren paarden ons? Wat laten zij ons zien? De dag ‘Schrijven tussen paarden’ brengt je woorden, gedichten en verhalen over jezelf en jouw dromen. Het is een belevenis en een ontdekkingstocht.

We kijken naar de paarden en zijn bij of tussen de paarden. Wat we ervaren, geven we woorden via krachtige schrijfoefeningen. In de loop van de dag krijgt elke deelnemer een korte individuele sessie tussen de paarden. Hierin laten de paarden jou zien waar en hoe je staat. Zo bekrachtig je jouw eigen ontdekkingen van deze dag. We werken afwisselend binnen en buiten.

Het programma is bij Jolande Das, Tussen de paarden in Gassel, gemeente Grave. De dag duurt van 10.00 tot 16.00 uur. De kosten van de dag zijn 125 euro; dat is inclusief materiaal, lunch en btw. Inschrijven kan via e-mail. Laat het weten als je vragen hebt over de dag. Er kunnen maximaal 6 mensen meedoen.

 Terug naar overzicht

Cursussen

vanaf dinsdagavond 26 oktober 2021
Op dichterspad (VOL)

Schrijfhuis Gassel
80 euro, 4 dinsdagavonden van 20.00 – 22.00 uur
dinsdag 26 oktober, 9 november, 30 november en 14 december

Ga je mee op dichterspad? In 4 bijeenkomsten verken je je eigen vorm, stijl en mogelijkheden bij het schrijven van gedichten. Elke avond laten we ons door het werk van één (bekende) dichter inspireren om zelf verder te komen. In elke bijeenkomst krijg je opdrachten die je op gang helpen en je creativiteit prikkelen. We bespreken kort het werk van de dichter van de avond en uitgebreid de eigen gedichten. Gedichten die we thuis schrijven, sturen we elkaar voor de bijeenkomsten toe via e-mail. Kortom, op dichterspad combineert het lezen van gedichten met het schrijven van gedichten.

Aan Op dichterspad kunnen maximaal 7 mensen meedoen. Inschrijven kan via e-mail.


woensdagavond, data 2022 volgen
De poëzie van het levensverhaal
Online, digitaal
95 euro, 5 woensdagavonden van 19.30 – 21.30 uur

Welkom bij een reeks van vier bijeenkomsten van twee uur, met de titel ‘de poëzie van het levensverhaal’. Geïnspireerd door gedichten van anderen kom je op volstrekt eigen poëzie. Gedichten over herkomst, liefde en relaties, de weg die je gaat en een thema dat zich gaandeweg toont. Voorafgaand aan elke bijeenkomst krijg je een setje gedichten en een opdracht (in stappen) voor een eigen gedicht. Het leesvoer bestaat uit 3 tot 5 gedichten van bekende en onbekende schrijvers bij het thema. Tijdens de bijeenkomsten bespreken we geschreven gedichten. Wat werkt, wat kan anders, wat valt op, welke keuzes liggen voor? We leren van elkaar en van elkaars taal. Verder doen we steeds een mooie of gekke oefening tijdens de bijeenkomst, vooral om de schrijfspieren te trainen of een poëtisch principe te onderzoeken. De ‘theorie’ komt werkenderwijs aan bod.

Je betaalt € 95,00 voor je deelname. Hiervoor krijg je vier cursusavonden, het cursusmateriaal én een mooie terugkomavond die we samen plannen. Voor koffie of thee zorg je zelf. Er kunnen maximaal acht mensen meedoen, zodat we ieders werk de aandacht kunnen geven die het verdient. Het programma gaat door bij minimaal vier aanmeldingen. Inschrijven kan via e-mail.
Je zorgt zelf voor een desktop of laptop met geluid en webcam, per keer krijg je een link om in te loggen. Je hoeft geen programma te downloaden.


nieuwe data 2022 volgen
Op schrijverspad (boek-traject)
Schrijfhuis Gassel
150 euro, 6 bijeenkomsten op maandagavond van 20.00 – 22.00 uur

2021 zou zomaar het jaar kunnen zijn waarin je jouw boek wél schrijft of afmaakt. Of aan de slag gaat met het herschrijven en bundelen van je verhalen, columns of gedichten. Kun je daarbij ondersteuning gebruiken en de scherpe blik van een ander, doe dan mee aan de cursus Op schrijverspad.

In 6 bijeenkomsten verspreid over het voorjaar, krijg je: een plezierige schrijfstok achter de deur, professionele en persoonlijke tips voor het schrijven en uitgeven, bespreking van je schrijfplan en/of delen van je tekst, gelegenheid om te sparren met andere mensen die schrijvend onderweg zijn, opdrachten om je creativiteit te prikkelen. Afhankelijk van de boekprojecten van de deelnemers komen allerlei thema’s voorbij. Bijvoorbeeld structuur, perspectief, personages, eenheid, ziel van je boek, herschrijven, uitgeven en schrijfhygiëne. Uiteraard is er ruimte om eigen vragen in te brengen. Plannen en teksten die we bespreken, sturen we elkaar voor de bijeenkomsten toe via e-mail.

Aan Op schrijverspad kunnen maximaal 6 mensen meedoen. Inschrijven kan via e-mail. Geef daarbij ook kort aan wat je schrijfidee of schrijfplan is.


 nieuwe data 2022 volgen
Schrijven over uw leven: cursus levensverhalen schrijven
Schrijfhuis Gassel of op locatie
135 euro, 6 bijeenkomsten op maandagmiddag van 14.00 – 16.00 uur

Deze cursus is voor iedereen die wil verhalen wil schrijven over zijn of haar eigen leven. In de cursus krijg je tips en adviezen voor het opschrijven van je herinneringen. In de 6 bijeenkomsten krijg je korte schrijfoefeningen en opdrachten om thuis aan te werken. Een mooi onderdeel is het luisteren naar elkaars teksten. De verhalen van anderen zijn vaak weer een inspiratiebron om verder te schrijven. Je ontdekt een eigen manier van werken en schrijven, waar je na de cursus mee verder kunt. Als deelnemer krijg je het boek ‘Het belangrijkste verhaal; schrijven over uw leven’. Aan Schrijven over uw leven kunnen maximaal 8 mensen meedoen. Inschrijven kan via e-mail.

 Terug naar overzicht

Voor trainers, coaches, begeleiders en andere professionals

donderdag 7 en vrijdag 8 april 2022
Het Schrijfpad: schrijfoefeningen gebruiken in training, coaching en begeleiding
2-daagse training voor coaches/begeleiders

Schrijfhuis Gassel, 10.00 – 17.00 uur
325 euro

In de inspirerende training ‘Het schrijfpad’ ontdek je als trainer, begeleider of coach wat je met schrijfoefeningen kunt bereiken. Zowel in groepen als in individuele begeleiding. In de training krijg je volop tips, oefeningen en inspiratie, ook als je al met schrijfoefeningen werkt. Je ontdekt wat een schrijfopdracht krachtig maakt en hoe je in stappen kunt werken. Je leert hoe je schrijven kunt inzetten voor o.a. het versterken van kernboodschappen, het ontdekken van verlangens en het vinden van de rode draad. De training is ook heel geschikt voor mensen die met levensverhalen werken of ondersteunen bij rouwverwerking. Er is ruimte om casussen in te brengen over je eigen doelgroep en werkveld.

Beide dagen werken we van 10.00 – 17.00 uur, er kunnen maximaal 6 mensen meedoen. De training kost 325 euro. Een overnachting is niet bij de prijs inbegrepen. Ik kan wel suggesties doen voor fijne betaalbare overnachtingsplaatsen.

Inschrijven kan via e-mail. Mail of bel gerust als je meer wilt weten over mijn visie en werkwijze.


voorjaar 2022, nieuwe datum op vrijdag volgt
Schrijf- en trainingsdag bij de Atlas
1-daagse voor coaches/begeleiders

Schrijfhuis Gassel, 10.00 – 17.00 uur
95 euro

Van Rare Streken tot de Baai van Voldoening, van Ontberingenveld, via Verloren Poort naar Welbevinden. Kaarten, routes, schrijvend de weg gaan. Eerst zelf, later met je eigen cliënten. Een schrijf- en trainingsdag voor coaches, therapeuten en trainers die draait om schrijfoefeningen bij De Grote Atlas van de Belevingswereld. In de ochtend neem ik je mee op reis met mooie opdrachten bij kaarten en teksten uit deze atlas. ’s Middags bedenken en onderzoeken we andere schrijfmogelijkheden, op maat voor jouw werk. Een deel van de oefeningen proberen we uit. Kortom, een dag om te ontdekken welke opdrachten bij de Atlas in je werk met cliënten van waarde kunnen zijn.

Er kunnen maximaal 5 mensen meedoen. Kosten zijn 95 euro per persoon, inclusief vegetarische lunch, materialen en btw. Inschrijven kan via e-mail. Mail of bel gerust als je meer wilt weten over mijn visie en werkwijze.

N.B. De Grote Atlas van de Belevingswereld is niet bij de prijs inbegrepen. Een eigen exemplaar is niet noodzakelijk.

Terug naar overzicht

Schrijfreizen, opdrachten via e-mail

Schrijfreizen nodigen je uit dagelijks of wekelijks te schrijven over dingen die je bezighouden. Op een verrassende en prikkelende manier. Aan een schrijfreis kun je overal meedoen: thuis, onderweg, op je vakantieadres. Het is je eigen schrijfreis; je krijgt geen feedback op de teksten. Bij de meeste schrijfreizen kun je wel teksten en ervaringen delen op een weblog. Bestellen en betalen loopt via mijn webshop. Je kunt kiezen uit verschillende reizen: bij gedichten, inspiratiekaarten, bij boeken en bij een film. Ik geef je met plezier een inkijkje in mijn schrijfreizen, met van elk programma twee schrijfopdrachten.


starten kan elke maandag
Schrijfreis 40 dagen Zij aan Zij
40 dagen s
chrijven bij beelden van Maria
Schrijfreis via e-mail
40 euro

Schrijvend kun je een reis maken langs veertig zwart-witfoto´s van één Mariabeeld. Elke dag duikt zij op in een andere omgeving.  Bij elk beeld heb ik verrassende schrijfopdrachten ontwikkeld die een reis naar binnen mogelijk maken. Je schrijft bijvoorbeeld over toegangspoorten, hinderaars, bloemen en schuilplaatsen. Kortom, over het leven en de weg die je gaat. Maria als spiegel, veertig dagen zij aan zij.

Deelname aan dit programma kost 40 euro. Elke week krijg je via e-mail de schrijfopdrachten. In de 40-dagentijd van 2021 (met uitloop tot mei 2021) is er een besloten groep op Facebook waar je teksten én ervaringen kunt delen.

‘zoals je voor ons uit gaat
in steeds datzelfde blauw
zo kleden we je net
wat dichter bij de hemel’

Bestellen en betalen van deze schrijfreis loopt via mijn webshop.


starten kan elke maandag
Schrijfreis Nieuwe wegen
40 dagen s
chrijven bij Nieuwe wegen voor Mariken
Schrijfreis via e-mail
40 euro (inclusief 2 boeken)

‘Alleen hij die zichzelf opgeeft is verloren’ zegt oom Gijsbrecht tegen zijn nichtje Mariken. Het boek ‘Nieuwe wegen voor Mariken’ geeft nieuwe woorden en beelden aan een oud verhaal: Mariken van Nieumeghen. De zinnen, woorden en afbeeldingen uit het boek nodigen je uit te schrijven over wat je bezighoudt. De opdrachten zijn verrassend, speels én met diepgang.

Mariken, het meisje dat zeven jaar met de duivel samenleefde en daarna tot inkeer kwam. Het verhaal is 500 jaar oud en behoort tot ons cultureel erfgoed. Toch is het ook een vertelling van nu. Trappen we niet allemaal in de val van de duivel? Verleiding, zonde en vergeving. De zoekende mens die net als Mariken meerdere malen moet vallen en opstaan om zichzelf echt te leren kennen. Dit thema sluit mooi aan bij de vastenperiode.

Als deelnemer aan deze schrijfretraite krijg je veertig dagen inspirerende schrijfopdrachten bij het boek Nieuwe wegen voor Mariken. De opdrachten krijg je een keer per week per e-mail toegezonden. Reserveer voor het schrijven een half uur tot drie kwartier per dag. Zorg daarnaast voor tijd om het boek te lezen of lees het al voor je aan deze schrijfretraite begint. Als deelnemer aan deze schrijfreis ontvang je twee exemplaren van Nieuwe wegen voor Mariken. Die krijg je na je aanmelding toegestuurd. Eén exemplaar heb je nodig voor sommige opdrachten, het andere is om te blijven lezen.

Bestellen en betalen van deze schrijfreis loopt via mijn webshop.


starten kan elke maandag
Schrijfreis Zeerslag
50 dagen s
chrijven bij de gedichten uit Zeerslag
Schrijfreis via e-mail
45 euro (inclusief bundel)

Een mooie nieuwe schrijfreis, met verrassende en inspirerende schrijfoefeningen bij de gedichten uit de bundel Zeerslag. Steeds nodigt één gedicht je uit te schrijven over je eigen herkomst, liefde, verlies, kartels of toekomst.

Je hoeft niets van poëzie te weten of van de gedichten te vinden. Elke dag drukken dichtregels of woorden knopjes in die je aan het schrijven zetten en leiden tot eigen verhalen, gedichten en herinneringen.
De woorden liggen al te wachten, de witregels ook.

Grondslag

Hoe was het voor ik de bedoeling was?
Toen mijn beoogde moeder zorg voor zonen had
en met mijn dochterloze vader streed.

Ik zie het voor me, een gezin aan tafel
vier stoelen bezet, geen blik op de klok
of op de deur.

Nog steeds vraag ik me af
hoe ik wist dat ik daar moest zijn.

Aan de schrijfreis Zeerslag kun je overal meedoen: thuis, onderweg, op je vakantieadres. Je ervaart hoe schijnbaar losse gedichten uiteindelijk samen een verhaal vormen: jouw verhaal. Opgeschreven herinneringen, een verhaal, een gedicht.

De schrijfopdrachten ontvang je eens per twee weken via e-mail. Reserveer voor het schrijven een half uur tot drie kwartier per dag. De prijs van 45 euro is INCLUSIEF de gedichtenbundel Zeerslag. Die krijg je na je aanmelding thuisgestuurd en hoef je dus niet apart te bestellen.

Bestellen en betalen van deze schrijfreis loopt via mijn webshop. 


starten kan elke maandag
Schrijfreis De goede herder
26 dagen s
chrijven bij dit boek van Gunnar Gunnarsson
Schrijfreis via e-mail
30 euro

‘De opening met de sterren was al een kwartslag gedraaid sinds hij zijn hoofd buiten de deur stak. Zo’n vaart neemt de tijd, of je hem nu volgt of niet. Maar het doet goed om met de sterren mee te lopen, om net als zij een beetje in beweging te komen.’

Een man trekt elk jaar op adventszondag de IJslandse bergen in, op zoek naar ronddolende schapen. Wat gebeurt er met jou, als je deze reis schrijvend met hem meegaat? Dat is in het kort de uitnodiging van deze schrijfreis. Met mooie schrijfoefeningen bij krachtige passages uit het boek De goede herder van Gunnar Gunnarsson.

Als deelnemer aan de schrijfreis De goede herder krijg je elke dag inspirerende schrijfopdrachten bij fragmenten uit het boek De goede herder van Gunnar Gunnarsson. Je ontvangt de opdrachten eens per week via e-mail. Na 26 dagen schrijven bij passages krijg je een aantal extra opdrachten om de kern in je teksten te ontdekken en je schrijfreis af te ronden. Reserveer voor het schrijven ongeveer een half uur per dag. Zorg daarnaast voor tijd  om het boek te lezen of lees het al voor de start. Bestellen en betalen loopt via mijn webshop.

Over het boek:
Elk jaar op adventszondag trekt Benedikt met zijn trouwe hond Leo en zijn ram Knoest de IJslandse bergen in, op zoek naar verdwaalde, ronddolende schapen. Hij brengt ze naar beneden om ze gezond en wel onderdak te geven voordat de feestdagen beginnen. Dit jaar wordt zijn reis vertraagd door een man die het lang heeft uitgesteld om zijn eigen schapen te verzamelen, in de wetenschap dat Benedikt hem zou komen helpen. Door dit oponthoud belanden Benedikt, Leo en Knoest in hevig winterweer, waardoor zij zware ontberingen moeten doorstaan. Steeds weer wordt Benedikts nobele voornemen op de proef gesteld. Hoe ver zal hij gaan om anderen te helpen?
Het is een dun boek (77 pagina’s) met een rijke inhoud, heerlijk om mee te werken.

LET OP: als deelnemer aan deze schrijfreis zorg je zelf voor het boek De goede herder.
De paperback kost 17,50 euro, er is ook een e-book voor 8,99 euro.


starten kan elke maandag
Schrijfreis Verdriet is het ding met veren
40 dagen s
chrijven bij dit boek van Max Porter
Schrijfreis via e-mail
40 euro

‘Het is mooi hoe de pijn langzaam plaatsmaakt voor waardevolle herinnering. De tijd heelt de wond, maar het litteken blijft. En dan kan Kraai opvliegen en zich bij iemand anders nestelen.’ (Literatuurplein)

‘Verdriet is het ding met veren’ van Max Porter laat rouw en verdriet op zo’n bijzondere wijze spreken dat je er lucht in kunt vinden voor je eigen grote of kleine verdriet. Als lezer, maar zeker ook als schrijver. Dat ervaar je als je meedoet aan de schrijfreis ‘Verdriet is het ding met veren’. Als deelnemer aan deze schrijfretraite krijg je veertig dagen inspirerende schrijfopdrachten bij fragmenten uit het boek. De opdrachten krijg je een keer per week per e-mail toegezonden. Reserveer voor het schrijven een half uur tot drie kwartier per dag. Zorg daarnaast voor tijd om het boek te lezen of lees het al voor de start. Bestellen en betalen loopt via mijn webshop. 

LET OP: als deelnemer aan deze schrijfreis zorg je zelf voor het boek ‘Verdriet is het ding met veren’ van Max Porter, uitgegeven bij De Bezige Bij. Je kunt het lenen bij de bibliotheek of zelf bestellen. Verkrijgbaar als hardcover of e-book.


starten kan elke maandag
Schrijfreis Nachttrein naar Lissabon
40 dagen schrijven bij dit boek van Pascal Mercier
Schrijfreis via e-mail
40 euro

‘Je bent niet werkelijk wakker als je niet schrijft. En je hebt er geen idee van wie je bent. Om maar niet te spreken van wie je niet bent.’

Deze zinnen komen uit ‘Nachttrein naar Lissabon’, een veelbesproken en verfilmd boek van Pascal Mercier. Het verhaal gaat over een man die plotseling vertrekt uit zijn oude leven. Gegrepen door woorden in een boek probeert hij alles te weten te komen over de schrijver ervan. Hij ontdekt veel, vooral over zichzelf. In het boek staan wonderschone passages die een uitnodiging zijn om zelf te schrijven over wat jou bezighoudt. De thema’s uit het boek sluiten mooi aan bij de vastenperiode.

Als deelnemer aan deze schrijfretraite krijg je veertig dagen inspirerende schrijfopdrachten bij Nachttrein naar Lissabon van Pascal Mercier. De opdrachten krijg je een keer per week per e-mail toegezonden. Reserveer voor het schrijven een half uur tot drie kwartier per dag. Zorg daarnaast voor tijd om het boek te lezen of lees het al voor je aan deze schrijfretraite begint. Bestellen en betalen loopt via mijn webshop.

LET OP: als deelnemer aan deze schrijfreis zorg je zelf voor het boek Nachttrein naar Lissabon van Pascal Mercier, uitgegeven bij De Wereldbibliotheek. Je kunt het lenen bij de bibliotheek of zelf bestellen. Verkrijgbaar als paperback en hardcover.


starten kan elke maandag
Schrijfreis Mijn anker is van papier
52 dagen of een heel jaar schrijven bij inspiratiekaarten
Schrijfreis via e-mail
50 euro, prijs is inclusief een set inspiratiekaarten

Schrijvend maak je een bijzondere reis bij de 52 kaarten van Mijn anker is van papier. Je ervaart hoe schijnbaar losse kaarten uiteindelijk samen een verhaal vormen: jouw verhaal.

In deze schrijfreis ervaar je hoe jouw anker van papier kan zijn. De gevarieerde schrijfoefeningen brengen je op plaatsen waar je nog niet was en laten je plaatsen waar je wel was op een nieuwe manier onder woorden brengen. Een groot deel van die plaatsen zal heel dichtbij zijn, in jezelf. Je schrijft een half uur tot drie kwartier per kaart.

Als je aan dit programma meedoet, kies je uit 2 varianten. De opdrachten zijn hetzelfde, alleen de planning is anders:

A. Je krijgt 8 weekbrieven via e-mail met daarin steeds de opdrachten voor een week. Het uitgangspunt is dat je elke dag schrijft bij een van de kaarten en zo intensief ervaart wat het schrijven met je doet. Natuurlijk kun je de opdrachten zelf uitsmeren over een wat langere periode.

B. Een heel jaar lang krijg je elke week per e-mail de opdrachten bij één van de kaarten. Je bent dus 52 weken onderweg, elke week met een nieuwe kaart en verse opdrachten. Heerlijk om een of twee keer per week lekker voor te gaan zitten en de kaart verder te laten sudderen.

Bestellen en betalen loopt via mijn webshop. De prijs van 50 euro is inclusief een set inspiratiekaarten.


starten kan elke maandag
Schrijfreis Liefde kent veertig regels
40 dagen schrijven bij dit boek over liefde en inspiratie

Schrijfreis via e-mail
40 euro

Als deelnemer aan deze schrijfretraite krijg je veertig dagen schrijfopdrachten bij het fascinerende boek Liefde kent veertig regels van Elif Shafak. ‘Als je van binnen reist, bereis je de hele wijde wereld en nog verder,’ is een zin uit de tiende regel.

Het verhaal speelt in de 21e eeuw en in de 13e eeuw; de dichter Rumi is een van de hoofdrolspelers. De schrijfopdrachten bij de veertig regels brengen je vooral bij jezelf. Je voedt je eigen spiritualiteit en bezint je op de waarde van de veertig regels voor jou. Als deelnemer krijg je de schrijfopdrachten een keer per week per e-mail toegezonden. Reserveer voor het schrijven bij de regels een half uur tot drie kwartier per dag. Zorg daarnaast voor tijd om het boek te lezen of lees het al voor je aan deze schrijfretraite begint. Bestellen en betalen loopt via mijn webshop.

LET OP: als deelnemer aan deze schrijfreis zorg je zelf voor het boek Liefde kent veertig regels van Elif Shafak. Uitgeverij De Geus, ISBN 9789044543452

Het boek is te koop als paperback en beschikbaar als e-book.


starten kan elke maandag
Schrijfreis Ik kom luisteren
15 weken schrijven bij de film As it is in heaven

Schrijfreis via e-mail
75 euro, prijs is inclusief dvd

‘Ik kom luisteren,’ zegt hoofdrolspeler Daniel in de film As it is in heaven. Luister je mee? Kijk en schrijf je mee? Alles begint met luisteren, luisteren naar je eigen stem. Wat je hoort, kun je loslaten en vastleggen op papier. Ik kom luisteren is een schrijfreis bij de bijzondere film As it is in heaven. Een film die je oproept te luisteren naar je innerlijke stem en je eigen dirigent te zijn.

15 weken lang krijg je wekelijks per e-mail schrijfopdrachten. Elke week heeft een eigen thema en past bij een van de hoofdstukken uit de film. Zo maak je een bijzondere reis waarin je eigen toon zichtbaar wordt. Je schrijft over je leven, je dromen, je ervaringen. Serieus, maar ook met een knipoog. Je schrijft een half uur tot drie kwartier per dag. Bestellen en betalen loopt via mijn webshop. De prijs van 75 euro is inclusief de dvd van de film.


Nog niet gevonden wat je zocht? Op www.schrijvenonline.org vind je tal van schrijfactiviteiten, schrijfwedstrijden en schrijftips.