Schrijvend ontdekken

Hieronder staan de activiteiten met open inschrijving. Cursussen en schrijfdagen verzorg ik ook op andere locaties, neem voor meer informatie contact op.


Schrijfreizen, opdrachten via e-mail


Workshops en schrijfdagen


Cursussen

  • Op dichterspad
    6 dinsdagavonden, Gassel (bij Grave), start weer in het voorjaar van 2019, data volgen
  • Op schrijverspad (boektraject)
    6 ochtenden of avonden, start weer in het voorjaar van 2019, data volgen
  • Schrijven over uw leven
    6 bijeenkomsten, op aanvraag

Voor trainers, coaches, begeleiders en andere professionals


Schrijfreizen, opdrachten via e-mail

Schrijfreizen nodigen je uit dagelijks of wekelijks te schrijven over dingen die je bezighouden. Op een verrassende en prikkelende manier. Aan een schrijfreis kun je overal meedoen: thuis, onderweg, op je vakantieadres. Het is je eigen schrijfreis; je krijgt geen feedback op de teksten. Je kunt wel teksten en ervaringen delen op een weblog. Bestellen en betalen loopt via mijn webshop. Je kunt kiezen uit verschillende reizen: bij inspiratiekaarten, bij twee boeken en bij een film.


starten kan elke maandag
Schrijfreis Verdriet is het ding met veren
40 dagen s
chrijven bij dit boek van Max Porter
Schrijfreis via e-mail
40 euro

‘Het is mooi hoe de pijn langzaam plaatsmaakt voor waardevolle herinnering. De tijd heelt de wond, maar het litteken blijft. En dan kan Kraai opvliegen en zich bij iemand anders nestelen.’ (Literatuurplein)

‘Verdriet is het ding met veren’ van Max Porter laat rouw en verdriet op zo’n bijzondere wijze spreken dat je er lucht in kunt vinden voor je eigen grote of kleine verdriet. Als lezer, maar zeker ook als schrijver. Dat ervaar je als je meedoet aan de schrijfreis ‘Verdriet is het ding met veren’. Als deelnemer aan deze schrijfretraite krijg je veertig dagen inspirerende schrijfopdrachten bij fragmenten uit het boek. De opdrachten krijg je een keer per week per e-mail toegezonden. Reserveer voor het schrijven een half uur tot drie kwartier per dag. Zorg daarnaast voor tijd om het boek te lezen of lees het al voor de start. Bestellen en betalen loopt via mijn webshop. 

LET OP: als deelnemer aan deze schrijfreis zorg je zelf voor het boek ‘Verdriet is het ding met veren’ van Max Porter, uitgegeven bij De Bezige Bij. Je kunt het lenen bij de bibliotheek of zelf bestellen. Verkrijgbaar als hardcover of e-book.


starten kan elke maandag
Schrijfreis Nachttrein naar Lissabon
40 dagen schrijven bij dit boek van Pascal Mercier
Schrijfreis via e-mail
40 euro

‘Je bent niet werkelijk wakker als je niet schrijft. En je hebt er geen idee van wie je bent. Om maar niet te spreken van wie je niet bent.’

Deze zinnen komen uit ‘Nachttrein naar Lissabon’, een veelbesproken en verfilmd boek van Pascal Mercier. Het verhaal gaat over een man die plotseling vertrekt uit zijn oude leven. Gegrepen door woorden in een boek probeert hij alles te weten te komen over de schrijver ervan. Hij ontdekt veel, vooral over zichzelf. In het boek staan wonderschone passages die een uitnodiging zijn om zelf te schrijven over wat jou bezighoudt. De thema’s uit het boek sluiten mooi aan bij de vastenperiode.

Als deelnemer aan deze schrijfretraite krijg je veertig dagen inspirerende schrijfopdrachten bij Nachttrein naar Lissabon van Pascal Mercier. De opdrachten krijg je een keer per week per e-mail toegezonden. Reserveer voor het schrijven een half uur tot drie kwartier per dag. Zorg daarnaast voor tijd om het boek te lezen of lees het al voor je aan deze schrijfretraite begint. Bestellen en betalen loopt via mijn webshop.

LET OP: als deelnemer aan deze schrijfreis zorg je zelf voor het boek Nachttrein naar Lissabon van Pascal Mercier, uitgegeven bij De Wereldbibliotheek. Je kunt het lenen bij de bibliotheek of zelf bestellen. Verkrijgbaar als paperback en hardcover.


starten kan elke maandag
Schrijfreis Mijn anker is van papier
52 dagen of een heel jaar schrijven bij inspiratiekaarten
Schrijfreis via e-mail
50 euro, prijs is inclusief een set inspiratiekaarten

Schrijvend maak je een bijzondere reis bij de 52 kaarten van Mijn anker is van papier. Je ervaart hoe schijnbaar losse kaarten uiteindelijk samen een verhaal vormen: jouw verhaal.

In deze schrijfreis ervaar je hoe jouw anker van papier kan zijn. De gevarieerde schrijfoefeningen brengen je op plaatsen waar je nog niet was en laten je plaatsen waar je wel was op een nieuwe manier onder woorden brengen. Een groot deel van die plaatsen zal heel dichtbij zijn, in jezelf. Je schrijft een half uur tot drie kwartier per kaart.

Als je aan dit programma meedoet, kies je uit 2 varianten. De opdrachten zijn hetzelfde, alleen de planning is anders:

A. Je krijgt 8 weekbrieven via e-mail met daarin steeds de opdrachten voor een week. Het uitgangspunt is dat je elke dag schrijft bij een van de kaarten en zo intensief ervaart wat het schrijven met je doet. Natuurlijk kun je de opdrachten zelf uitsmeren over een wat langere periode.

B. Een heel jaar lang krijg je elke week per e-mail de opdrachten bij één van de kaarten. Je bent dus 52 weken onderweg, elke week met een nieuwe kaart en verse opdrachten. Heerlijk om een of twee keer per week lekker voor te gaan zitten en de kaart verder te laten sudderen.

Bestellen en betalen loopt via mijn webshop. De prijs van 50 euro is inclusief een set inspiratiekaarten.


starten kan elke maandag
Schrijfreis Liefde kent veertig regels
40 dagen schrijven bij dit boek over liefde en inspiratie

Schrijfreis via e-mail
40 euro

Als deelnemer aan deze schrijfretraite krijg je veertig dagen schrijfopdrachten bij het fascinerende boek Liefde kent veertig regels van Elif Shafak. ‘Als je van binnen reist, bereis je de hele wijde wereld en nog verder,’ is een zin uit de tiende regel.

Het verhaal speelt in de 21e eeuw en in de 13e eeuw; de dichter Rumi is een van de hoofdrolspelers. De schrijfopdrachten bij de veertig regels brengen je vooral bij jezelf. Je voedt je eigen spiritualiteit en bezint je op de waarde van de veertig regels voor jou. Als deelnemer krijg je de schrijfopdrachten een keer per week per e-mail toegezonden. Reserveer voor het schrijven bij de regels een half uur tot drie kwartier per dag. Zorg daarnaast voor tijd om het boek te lezen of lees het al voor je aan deze schrijfretraite begint. Bestellen en betalen loopt via mijn webshop.

LET OP: als deelnemer aan deze schrijfreis zorg je zelf voor het boek Liefde kent veertig regels van Elif Shafak. Uitgeverij De Geus, ISBN 9789044532722. Je kunt het lenen bij de bibliotheek of zelf bestellen: Paperback liefde kent veertig regels of e-book. Je kunt hier een recensie lezen.  


starten kan elke maandag
Schrijfreis Ik kom luisteren
15 weken schrijven bij de film As it is in heaven

Schrijfreis via e-mail
75 euro, prijs is inclusief dvd

‘Ik kom luisteren,’ zegt hoofdrolspeler Daniel in de film As it is in heaven. Luister je mee? Kijk en schrijf je mee? Alles begint met luisteren, luisteren naar je eigen stem. Wat je hoort, kun je loslaten en vastleggen op papier. Ik kom luisteren is een schrijfreis bij de bijzondere film As it is in heaven. Een film die je oproept te luisteren naar je innerlijke stem en je eigen dirigent te zijn.

15 weken lang krijg je wekelijks per e-mail schrijfopdrachten. Elke week heeft een eigen thema en past bij een van de hoofdstukken uit de film. Zo maak je een bijzondere reis waarin je eigen toon zichtbaar wordt. Je schrijft over je leven, je dromen, je ervaringen. Serieus, maar ook met een knipoog. Je schrijft een half uur tot drie kwartier per dag. Bestellen en betalen loopt via mijn webshop. De prijs van 75 euro is inclusief de dvd van de film.

 Terug naar overzicht

Workshops en schrijfdagen

doorlopend programma
Schrijftijd, maandelijkse schrijfbijeenkomst

Schrijftijd staat voor maandelijkse losse bijeenkomsten voor mensen die graag schrijven. Elke bijeenkomst is gevuld met een reeks inspirerende schrijfoefeningen bij een thema. Met ruimte om teksten te delen en elkaar te ontmoeten.

Locatie: Schrijfhuis in Gassel (Grave)
Prijs: 12 euro per losse bijeenkomst
Aanmelden vooraf per bijeenkomst via e-mail.

Schrijftijd is op dinsdagochtenden van 10.00 – 12.00 uur. Data voor het voorjaar van 2018:  13 maart, 15 mei en 12 juni.

Voor Schrijftijd heb ik een aparte uitnodiging waarin ik een week voor de bijeenkomst iets over het thema.

donderdag 23 augustus 2018
Poëzie in het klooster: Mag ik je aandacht?
1-daagse schrijfworkshop
Emmaus Klooster Velp (bij Grave), 10.00 – 17.00 uur
75 euro

Mag ik je aandacht? Een dag schrijven in het klooster, je pen op papier, met de aandacht en de rust van een monnik. Alleen schrijf je geen teksten over, maar zoek je eigen woorden en vormen om je uit te drukken. De ochtend bestaat uit verrassende oefeningen die jou op het schrijfspoor zetten. Flarden van gedichten, invallen, aantekeningen. Een deel van deze oefeningen is gebaseerd op gedichten uit de bloemlezing ‘Mag ik je aandacht’, samengesteld door Saskia van Leendert en Anne Speckens. De middag is vooral bedoeld om de aantekeningen te laten uitgroeien tot gedichten. Wie dat wil krijgt feedback van mij en de andere deelnemers. We sluiten af met het voordragen van gedichten aan elkaar. Zo krijgen de woorden adem. Bij goed weer schrijven we ook in de kloostertuin. De lunch gebruiken we in de refter; voor de lunch is er ruimte om het koorgebed bij te wonen.

Deze schrijfdag is in het Emmausklooster in Velp, bij Grave, een prachtige locatie om te verstillen en woorden te vinden.Het programma duurt van 10.00 tot 17.00 uur. De kosten van de dag zijn 75 euro; dat is inclusief materiaal, lunch en btw. Inschrijven kan via e-mail. Laat het weten als je vragen hebt over de dag.


 vrijdag 5 oktober 2018
Schrijven tussen paarden
1-daagse workshop/belevenis
Gassel, Tussen de paarden, 10.00 – 16.00 uur
90 euro

Tot welke gedachten en woorden inspireren paarden ons? Wat laten zij ons zien? De dag ‘Schrijven tussen paarden’ brengt je woorden, gedichten en verhalen over jezelf en jouw dromen. Het is een belevenis en een ontdekkingstocht.

We kijken naar de paarden en zijn bij of tussen de paarden. Wat we ervaren, geven we woorden via krachtige schrijfoefeningen. In de loop van de dag krijgt elke deelnemer een korte individuele sessie tussen de paarden. Hierin laten de paarden jou zien waar en hoe je staat. Zo bekrachtig je jouw eigen ontdekkingen van deze dag. We werken afwisselend binnen en buiten.

Het programma is bij Jolande Das, Tussen de paarden in Gassel, gemeente Grave. De dag duurt van 10.00 tot 16.00 uur. De kosten van de dag zijn 90 euro; dat is inclusief materiaal, lunch en btw. Inschrijven kan via e-mail.Laat het weten als je vragen hebt over de dag. Er kunnen maximaal 8 mensen meedoen.


vrijdag 7 december 2018
Licht op 2019
1-daagse schrijfdag

Schrijfhuis Gassel, 10.00 – 16.00 uur
85 euro

Op deze dag schijn je schrijvend je licht op 2019. Je ontdekt wat voor jou van waarde is, wat je vast wilt houden en wat je los wilt laten. Een schrijfdag die richting geeft en waar je nog minstens een jaar lang plezier van hebt. Schrijvend maak je kennis met het jaar dat voor je ligt. De dag is gevuld met gevarieerde schrijfoefeningen die o.a. dromen, beren, patronen en kansen aan het licht brengen.Het programma is in het Schrijfhuis in Gassel, gemeente Grave. De dag duurt van 10.00 tot 16.00 uur. De kosten van de dag zijn 85 euro; dat is inclusief materiaal, lunch en btw. Inschrijven kan via e-mail. Laat het weten als je vragen hebt over de dag.


donderdag 14 februari 2019
In stiller licht
Schrijfdag 40-dagentijd

Langenboom, Schaapshoeve, 10.00 – 16.30 uur
55 euro

ma vertel. Laat het per e-mail weten als je op de verzendlijst wilt.

Schrijvend beginnen aan de 40-dagentijd, op een verstilde plek, samen met anderen. Welkom op donderdag 14 februari 2019, op de Schaapshoeve in Langenboom.

De dag begint met een klankconcert in 432 Hz door Jack Peters. Met klanken die jou naar stilte dragen. Dan pak je jouw pen op. Mijn oefeningen nodigen je uit om dat te schrijven wat voor jou van waarde is. Je zult jezelf verrassen en ontdekken wat jij in de 40-dagentijd wilt (be)leven. Je laat iets achter en je neemt iets mee. Je schrijft jezelf in een stiller licht.

Bij de Schaapshoeve ligt een klassiek labyrint. Carin Wennink is de hele dag aanwezig om jouw labyrintloop te begeleiden. Een mooie manier om jouw stappen fysiek in de stilte te zetten. Je kiest zelf of en wanneer je dat wilt.
We zitten aan losse tafels, verspreid over de deel van de Schaapshoeve. Wat je schrijft, blijft binnen de bescherming van je eigen tafel of bij jezelf.

De schrijfdag is op De Schaapshoeve in Langenboom. We werken van 10.00 tot 16.30 uur, je bent welkom vanaf 9.30 uur voor koffie en thee. Voor de lunch is er soep met brood, heel eenvoudig. Wil je iets anders, breng dat dan mee. Deelname kost € 55,00. Er kunnen maximaal 40 mensen meedoen aan deze dag.

Inschrijven kan via e-mail. Ik verzorg deze dag in samenwerking met Carin Wennink (Cawen) en Jack Peters (CenterSelf). Neem voor meer informatie gerust contact op.

 Terug naar overzicht

Cursussen

Op dichterspad, data 2019 volgen
Schrijfhuis Gassel
120 euro, 6 avonden van 20.00 – 22.00 uur

Ga je mee op dichterspad? In 6 bijeenkomsten verken je je eigen vorm, stijl en mogelijkheden bij het schrijven van gedichten. Elke avond laten we ons door het werk van één (bekende) dichter inspireren om zelf verder te komen. In elke bijeenkomst krijg je opdrachten die je op gang helpen en je creativiteit prikkelen. We bespreken kort het werk van de dichter van de avond en uitgebreid de eigen gedichten. Gedichten die we thuis schrijven, sturen we elkaar voor de bijeenkomsten toe via e-mail. Kortom, op dichterspad combineert het lezen van gedichten met het schrijven van gedichten.

Aan Op dichterspad kunnen maximaal 7 mensen meedoen. Inschrijven kan via e-mail.


Op schrijverspad (boek-traject), nieuwe data 2019 volgen
Schrijfhuis Gassel
150 euro, 6 ochtenden of avonden van 2,5 uur

2018 zou zomaar het jaar kunnen zijn waarin je jouw boek wél schrijft of afmaakt. Of aan de slag gaat met het herschrijven en bundelen van je verhalen, columns of gedichten. Kun je daarbij ondersteuning gebruiken en de scherpe blik van een ander, doe dan mee aan de cursus Op schrijverspad.

In 6 bijeenkomsten verspreid over het voorjaar, krijg je: een plezierige schrijfstok achter de deur, professionele en persoonlijke tips voor het schrijven en uitgeven, bespreking van je schrijfplan en/of delen van je tekst, gelegenheid om te sparren met andere mensen die schrijvend onderweg zijn, opdrachten om je creativiteit te prikkelen. Afhankelijk van de boekprojecten van de deelnemers komen allerlei thema’s voorbij. Bijvoorbeeld structuur, perspectief, personages, eenheid, ziel van je boek, herschrijven, uitgeven en schrijfhygiëne. Uiteraard is er ruimte om eigen vragen in te brengen. Plannen en teksten die we bespreken, sturen we elkaar voor de bijeenkomsten toe via e-mail.

Aan Op schrijverspad kunnen maximaal 6 mensen meedoen. Inschrijven kan via e-mail. Geef daarbij ook kort aan wat je schrijfplan is.


op aanvraag
Schrijven over uw leven: cursus levensverhalen schrijven
Schrijfhuis Gassel of op locatie
120 euro, 6 bijeenkomsten van 2 uur

Deze cursus is voor iedereen die wil verhalen wil schrijven over zijn of haar eigen leven. In de cursus krijg je tips en adviezen voor het opschrijven van je herinneringen. In de 6 bijeenkomsten krijg je korte schrijfoefeningen en opdrachten om thuis aan te werken. Een mooi onderdeel is het luisteren naar elkaars teksten. De verhalen van anderen zijn vaak weer een inspiratiebron om verder te schrijven. Je ontdekt een eigen manier van werken en schrijven, waar je na de cursus mee verder kunt. Als deelnemer krijg je het boek ‘Het belangrijkste verhaal; schrijven over uw leven’.

 Terug naar overzicht

Voor trainers, coaches, begeleiders en andere professionals

voorjaar 2019, nieuwe data volgen 
Het Schrijfpad: schrijfoefeningen gebruiken in training, coaching en begeleiding
2-daagse training voor coaches/begeleiders

Schrijfhuis Gassel, 10.00 – 17.00 uur
325 euro

In de inspirerende training ‘Het schrijfpad’ ontdek je als trainer, begeleider of coach wat je met schrijfoefeningen kunt bereiken. Zowel in groepen als in individuele begeleiding. In de training krijg je volop tips, oefeningen en inspiratie, ook als je al met schrijfoefeningen werken. Je ontdekt wat een schrijfopdracht echt krachtig maakt, hoe je in stappen kunt werken en hoe je schrijven kunt inzetten voor o.a. het versterken van kernboodschappen, het ontdekken van verlangens en het vinden van de rode draad. De training is ook heel geschikt voor mensen die met levensverhalen werken of ondersteunen bij rouwverwerking. Er is ruimte om casussen in te brengen over je eigen doelgroep en werkveld.

Beide dagen werken we van 10.00 – 17.00 uur, er kunnen maximaal 7 mensen meedoen. De training kost € 325,00. Een overnachting is niet bij de prijs ingebegrepen.

Inschrijven kan via e-mail. Mail of bel gerust als je meer wilt weten over mijn visie en werkwijze.


 Terug naar overzicht

Nog niet gevonden wat je zocht? Op www.schrijvenonline.org vind je tal van schrijfactiviteiten, schrijfwedstrijden en schrijftips.